Utstyr:
Rå potet
2 reagensrør
Gummikork
3% hydrogenperoksid
Skalpell
Butanbrenner
Treflis
Fyrstikker
Vask og skrell poteten. Skjær to terninger med sidekant på ca. 1/2cm av poteten. Legg terningene i hvert sitt reagensrør. Hell vann i det ene reagensrøret så det står godt over potetbiten, og kok den i ca. 5 min.
Hell hydrogenperoksid, H2O2, over terningen i det andre røret og sett gummikorken i røret.
Når potetterningen har kokt i 5 minutter, heller du vannet av og heller H2O2 over til terningen ner godt dekket.
Sammenlign det som skjer i de to rørene. Beskriv det som skjer i de to rørene. Beskriv og forklar årsaken til eventuelle forskjeller.
Ta ut gummikorken i hvert av rørene og stikk en glødende treflis ned i røråpningen. Forklar det som skjer.
4-> I det røret med kokt potet, er det mindre aktivitet enn i det med rå potet. Dette skyldes at enzymene er blitt ødelagt i under kokeprosessen.
5-> Når vi gjorde dette, skjedde ingenting. Det som skulle skjedd, var at flammen ville blusset opp på grunn av stor O2 tilførsel. Dette ville skjedd i det røret med rå potet da prosessen der gikk raskere.
Likningen for spaltingen av hydrogenperoksid er:2H2O2 -> 2H2O + O2
Enzymaktiviteten er her hemmet av for høy temperatur.
Andre måter å hemme enzymaktiviteten er med bruk av alkohol.
<bilde>